Loading...

ارتباط پوست با مشکلات روحی

نوشته: دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاه


ارتباط پوست با مشکلات روحی
پوست قشری است که اندام ما را در بر می‌گیرد و مرز میان بیرون و درون است. این پوست است که در تماس مستقیم با دنیای خارج بوده و به همین دلیل نماد مرز بندی ما و دیگران مي‌باشد. اهمیت نقش عوامل روحی- روانی در بیماری‌های پوستی برای متخصصان پوست به خوبی شناخته شده است. تعامل بین پوست و ذهن افراد به اشكال مختلف تظاهر می‌كند. مثلا در مورد بیماری‌های عود كننده‌ای مثل بیماری‌های التهابی پوست(مانند اگزما، پسوریازیس و آكنه) نقش تشدیدكننده استرس و عوامل هیجانی به اثبات رسیده است. از طرف دیگر بروز ضایعات و مشكلات پوستی به علت ایجاد ظاهر نازیبا سبب فشار روحی در فرد می‌شود و در مورد بیماری‌هایی مثل ویتیلیگو و آلوپسی آره آتا مشكل اصلی و عمده بیمار فشار روانی ایجاد شده به علت نازیبا شدن است.
 
بيماري‌هاي پوستي توسط خود بيمار 
گاهی پزشكان متخصص پوست با بیماری‌هایی مواجه می‌شوند كه توسط خود بیمار ایجاد شده و در واقع ضایعات بوسیله خود بیمار القا گردیده است كه می‌توان به مواردی مانند هذیان پارازیتوز، تریكوتیلومانیا، نوروتیك اكسكوریشن و درماتیت ساختگی اشاره كرد. همچنین بیمارانی فقط با شكایت حسی پوستی مثل خارش مزمن ایدیوپاتیك، احساس راه رفتن مورچه روی پوست، سوزش، سوزن سوزن شدن و علائم عجیب و غریب دیگر مراجعه می‌كنند.
هذیان پارازیتوز، تریكوتیلومانیا، نوروتیك اكسكوریشن و درماتیت ساختگی همگی اختلالات اولیه روان‌پزشكی هستند و در این موارد هیچ اختلال اولیه پوستی، طبی و عصبی وجود ندارد. اولین قدم در مورد این بیماران افتراق این حالت‌ها از موارد دیگر و اطمینان از منشا روان‌شناختی آنهاست، چون بیماران دارای زمینه‌های طبی یا عصبی مثل خارش اورمیك نیز می‌توانند فقط با ضایعاتی مراجعه كنند كه توسط خود آنها ایجاد شده است و به همین علت سایر علائم روحی روانی را نیز باید مد نظر قرار داد. 
 
در هذیان پارازیتوز بیماران به شكل غیر واقع‌بینانه عقیده دارند كه بوسیله حشرات، كرم‌ها یا دیگر ارگانیسم‌ها آلوده شده اند. هذیان پارازیتوز اغلب در دو گروه مجزا دیده می‌شود: 
الف- در بیماران جوان‌تر كه شیوع بیماری بین مرد و زن مساوی است و بین هذیان و وضعیت اقتصادی-اجتماعی پایین واعتیاد به مواد مخدر رابطه‌ای وجود دارد.
ب- بیماران پیرتر كه عمدتا زن هستند و اعتیاد به مواد مخدر یا سطح اقتصادی-اجتماعی پایین در آنها به اثبات نرسیده است.
در هر دو گروه سنی بیماران درباره آلودگی انگلی خود اعتقادی هذیانی دارند. همچنین بیشتر بیماران شكایت از (خزیدن، گاز گرفتن، و احساس سوزن سوزن شدن) دارند. این بیماران حتی نمونه‌های گوناگونی از قطعات انگل‌ها را در قوطی‌های كوچك همراه خود نزد پزشک می‌آورند. ضایعات خود القا شده پوستی مكرر می‌توانند شكلی شبیه دهانه آتشفشان ایجاد كنند كه اصطلاحا به آنها آتشفشان‌های ماه گفته می‌شود، زیرا این بیماران پوست خود را به طور عمیقی می‌خراشند كه تلاش برای خارج كردن " پارازیت یا انگل" است. تظاهرات بالینی بیماری حاد یا مزمن است.
این بیماران ممكن است از نظر اجتماعی منزوی شوند، چون می ترسند افراد دیگر را با آلودگی خود آلوده كنند. به دلیل اینکه داروهای تفننی مثل آمفتامین و كوكائین می‌تواند حالت فورمیكاسیون احساس راه رفتن مورچه روي بدن یا توهم ایجاد كند، باید شرح حال قبلی یا جاری اعتیاد یا استفاده مواد رد شود. بیماران با اختلال وسواسی اجباري كه وسواس كه روی یك نمای بخصوص پوست خود داشته باشند، به راحتی با یك بیمار دچار هذیان پارازیت اشتباه می‌شود.
 
تریكوتیلومانیا
تریكوتیلومانیا اشاره به حالتی دارد كه بیمار موهای خود را می‌كند. این فرم از آلوپسی را باید از دیگر حالت‌های ریزش مو تمایز داد. تریكوتیلومانیا را می‌توان در هر گروه سنی حتی كودكان هجده ماهه نیز مشاهده كرد. تظاهر بالینی به اين صورت است كه یك منطقه از سر دچار ریزش موی ناكامل مي‌شود (آلوپسی ناقص) كه محدوده نسبتا مشخصی دارد و موهای باقیمانده با طول‌های متفاوت در این منطقه دیده می‌شوند. این حالت اغلب در ناحیه جلوی پیشانی و فرق سر ايجاد مي‌گردد، ولی گاهی می‌تواند بطور منتشر كل پوست سر را گرفتار كند. همچنین ابروها، مژه‌ها و به طور نادر موهای ناحیه تناسلی گرفتار شود. موها كنده شده یا موجی می‌شوند و كمتر شكستگی شفت مو وجود دارد. 
 
 
نوروتیك اكسكوریشن (NEUROTIC EXCORIATION)
نوروتیك اكسكوریشن اصطلاحی است كه برای تعریف خراشیدگی‌های پوستی با منشا روانی به كار می‌رود. بیماران با نوروتیك اكسكوریشن معمولا با اكسكوریشن‌های مولتی پل در نواحی دسترس بدن مراجعه می‌كنند. ضایعات اغلب روی صورت، نمای اكستانسور اندام‌ها و نواحی در دسترس پشت است. و اغلب به شكل خفیف در بالا و طرفین كمر به صورت قرینه و شبیه به بال‌های پروانه دیده می‌شوند. زمینه‌ها و بیماری‌های روانی كه معمولا در بیماران با نوروتیك اكسكوریشن دیده می‌شود شامل افسردگی، اضطراب و اختلال وسواسي  مي‌باشد.
 
 
درماتیت ساختگی (FACTITIAL DERMATITIS)
در درماتیت ساختگی بیمار از ابزار و مواد پیچیده مثل اشیاي تیز، مواد شیمیایی سوزاننده یا تزریق مواد برای القاي ضایعات پوستی استفاده می‌كند. به علت تظاهرات بالینی متفاوت معمولا این ضایعات به دليل داشتن خصوصیات مشخص و خاصی مثل گوشه‌های تیز و تصاویر غیر معمول در نواحی قابل دسترسی مشخص می‌شوند. معمولا مشكلی در افتراق این ضایعات از بیماری‌های پوستی واقعی یا از نوروتیك اكسكوریشن وجود ندارد. ظاهر ضایعات به روش بیمار برای ایجاد ضایعه دارد. تیپ‌های بخصوصی از اختلالات روانی زمینه‌ای مثل تمارض، سایكوز(جنون) و اختلالات شخصیتی كه به وسیله رفتار خویش ویرانگر مشخص می‌شوند(مثل اختلال شخصیتی مرزی)، اغلب در این بیماران دیده می‌شود.



نظرات

 


  • سلام.من از سن 10سالگی همیشه از خستگی مزمن-احساس راه رفتن مرچه روی بدن-دیدن جرقه های آتشین و... رنج می بردم و الان هم رنج می برم.علائم دیگر پرخوری عصبی- احساس سنگینی-کابوس-فقدان انرژی-نگرانی-نشخوارذهنی-زود رنجی- احساس حقارت-خفگی- تنگی نفس-افسردگی مزمن وشدید-خودخوری-هواس پرتی-استرس-اظطراب-بی خوابی یا پرخوابی و..
    من فارغ التحصیل فوق لیسانس ژنتیک هستم.دکترای دانشگاه(روانپزشک دانشگاه) یکی میگه اختلال خلقی -قطبی 2و دیگری میگه افسردگی شدید.8ساله که دارو می خورم اما هر روزم بدتر از دیروزه.دیگه می خوام خودکشی کنم. خواهش می کنم کمکم کنید.شمارو به این روز عزیز...
    پاسخ گزارش
    • سلام دوست عزیزم، فقط خودتون میتونین به خودتون کمک کنین، این افکار رو بریزین دور وبجاش افکار امیدوارانه جایگزین کنین.
      حتما برای خودتون هدف تعیین کنین
      میدونم این جواب من بعداز چندسال بدست شما میرسه و امیدوارم هنوز زنده باشید
      پاسخ گزارش
  • سلام.من از سن 10سالگی همیشه از خستگی مزمن-احساس راه رفتن مرچه روی بدن-دیدن جرقه های آتشین و... رنج می بردم و الان هم رنج می برم.علائم دیگر پرخوری عصبی- احساس سنگینی-کابوس-فقدان انرژی-نگرانی-نشخوارذهنی-زود رنجی- احساس حقارت-خفگی- تنگی نفس-افسردگی مزمن وشدید-خودخوری-هواس پرتی-استرس-اظطراب-بی خوابی یا پرخوابی و..
    من فارغ التحصیل فوق لیسانس ژنتیک هستم.26سالمه.دکترای دانشگاه(روانپزشک دانشگاه) یکی میگه اختلال خلقی -قطبی 2و دیگری میگه افسردگی شدید.8ساله که دارو می خورم اما هر روزم بدتر از دیروزه.دیگه می خوام خودکشی کنم. خواهش می کنم کمکم کنید.این هم شمارمه...
    پاسخ گزارش
  • شما کتاب شفای زندگی را مطالعه کنید بیماری شما ریشه ذهنی داره فقط
    جمعه 21 خرداد 1395 - 21:16
    سلام مشکل شما ریشه روانی دارد.کتاب شفای زندگی را بخوانید
    پاسخ گزارش
  • سلام ممنون میشم جواب بدید من چهار ساله که حس میکنم یه چیزی توی گلوم راه میره و واقعا حسش میکنم. همش فکر میکنم یه انگله .... خیلی ناراحتم و استرس دارم. به نظرتون واقعا ممکنه انگلی توی دستگاه گوارش باشه چند سال و هر از چند گاهی خودشو با راه رفتن و بالا اومدن نشون بده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    لطفا پاسختون رو اییل کنید واسم. مرسی
  • سلام .ببخشید من الان چن هفته هست احساس میکنم مورچه تو سرم راه میره.و اینکه از پارسال اواخر شهریور ماه خارش یر پیدا کردم نمیدونم عاتش چیه بعد فشار روحیم زیاد دارم میترسم شپش باشه شوره سرم زباده موهامم زود چرب میشه افسردم شدم نمیدونم چی کارکنم
    پاسخ گزارش
  • باید به مشاور مراجعه کنند یا روانشناس و تحت دارو قرار بگیرن؟
    پاسخ گزارش
  • طبع شما دچار مشکل شده. به اصلاح غلبه دم پیدا کردید. اگه به حجامت اعتقاد دارید با یه حجامت عام به راحتی بر طرف میشه. اگه نه برید خون بدید حل میشه
    پاسخ گزارش
  • بازی آمیرزا
    پاسخ گزارش
  • من یه مدته دارم توی زمینه سلامت و زیبایی پوست مطلب نویسی میکنم، مقاله جامع و خوبی بود
    پاسخ گزارش
  • مطلب خیلی خوبی بود آفرین، از این زاویه کمتر کسی به زیبایی و سلامت پوستش فکر میکنه
    پاسخ گزارش
  • پوست اولین سد دفاعی بدنه، پوست سالم داشتن قدم اول برای بدن سالم داشتنه
    پاسخ گزارش

ارسال نظر

نام
ایمیل ضروری
وب سایت / وبلاگ
پیغام ضروری
کد مقابل را وارد کنید ضروری
اگر کد خوانا نیست اینجا را کلیک کنید



-----

مشاوره، آموزش و ساخت فروشگاه اینترنتی

-----