Loading...

تستهای غربالگری نوزادان

غربالگری نوزادان برای تشخیص زودهنگام بیماری‌های مادرزادی بسیار خطرناك مورد استفاده قرار می‌گیرد.


تستهای غربالگری نوزادان

غربالگری چیست؟

غربالگری به روش‌هایی اطلاق می‌شود كه با آنها می‌توان افراد به ظاهر سالمی را كه از نظر ابتلاء به یك بیماری خاص در معرض خطر بیشتری هستند از افراد سالم شناسایی كرد. باید توجه داشت در مورد افرادی كه پُرخطر محسوب می‌شوند برای تشخیص قطعی باید آزمایش‌های تكمیلی انجام شود. امروزه در بسیاری از كشورها برنامه‌های غربالگری نوزادان به صورت گسترده در دست انجام است كه با استفاده از چند آزمایش ساده بر روی خون نوزاد صورت می‌گیرد.

 چرا باید این تست‌ها را انجام داد؟

 غربالگری نوزادان برای تشخیص زودهنگام بیماری‌های مادرزادی بسیار خطرناك مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر این بیماری‌ها به موقع تشخیص داده نشوند ممكن است باعث بروز عقب‌ماندگی ذهنی، كندشدن رشد جسمی و حتی مرگ شوند.

 تاریخچة غربالگری نوزادان

 اولین برنامة غربالگری نوزادان حدود نیم قرن پیش در ایالات متحد آمریكا آغاز شد و امروزه حداقل در هفتاد كشور جهان، نوزادان به صورت اجباری و طبق قانون دست‌كم باید از نظر بیماری‌های كم‌كاری تیروئید و فنیل‌ كتونوری مورد آزمایش قرار گیرند.

 در ایران از سال 1381 در استان فارس تمامی نوزادان از نظر ابتلاء به سه بیماری كم‌كاری تیروئید، فنیل كتونوری و كمبود آنزیم G6PD (عامل بیماری فاویسم) مورد غربالگری قرار گرفتند و به تدریج از ابتدای سال 1385 دو بیماری دیگر، یعنی افزایش گالاكتوز و بیماری شربت افرا (MSUD) نیز به مجموعة مزبور اضافه شد.

 تست‌های غربالگری در چه زمانی باید انجام شوند؟

 آزمایش‌هایی كه در طرح‌های غربالگری مورد استفاده قرار می‌گیرند باید پیش از مرخص شدن نوزاد از بیمارستان و یا طی 5 روز اول پس از تولد انجام شوند.

 نمونه‌گیری چگونه انجام می‌شود؟

 پس از گرم كردن پای نوزاد و تمیز كردن ناحیة مورد نظر با مادة ضد عفونی كنندة مخصوص، با استفاده از یك سوزن خاص (لانست) كه به پاشنة پای نوزاد زده می‌شود، چند قطره خون بر روی كاغذ صافی مخصوص جمع‌آوری شده و پس از 3 تا 4 ساعت در حرارت اتاق خشك می‌شود.

 نتایج چگونه تفسیر می‌شوند؟

غربالگری نوزادان اگر نتیجة آزمایش غیر طبیعی باشد این بدان معنی نیست كه نوزاد حتماً بیمار است بلكه مفهوم آن چنین است كه باید تست‌های تكمیلی روی خون نوزاد انجام شود و همچنین مورد مشاورة پزشك متخصص اطفال قرار گیرد و آنگاه در صورت تأیید بیماری، درمان به سرعت آغاز گردد. روش درمان به نوع بیماری بستگی دارد و شامل رژیم‌های غذایی مخصوص و دارو است.

 چه بیماری‌هایی مورد غربالگری قرار می‌گیرند؟

 تـركیب بیماری‌های مــوجــود در طرح‌های غربــالگــری نوزادان در نواحــی مــختلف جهان متـفــاوت اسـت. طـرح پیشنهادی در حال حاضر شامل شش بیماری است:

1) كـم‌كـاری مـادرزادی تیروئید: این بیماری باعث كاهش سطح هورمون‌های غدة تیروئید و در نتیجه بروز عقب‌ماندگی جسمی و ذهنی شدید می‌شود. تشخیص به موقع و درمان دارویی مانع از بروز هر مشكلی شده و نوزاد به رشد طبیعی خود ادامه خواهد داد.

2) فنیل‌كتونوری: فنیل آلانــیـن یــكی از اسیدهای آمینـة مهم و ضروری بـدن است. نــقــص ژنــتـیـكی آنزیم‌هایی كه بــاعث مصرف فنـیل آلانـین در چرخة سوخت و ساز بدن می‌شوند، باعث افزایش سطح آن در بدن و ظهور آن در ادرار می‌گردد. در صورت عدم درمان، سطح بالای فنیل آلانین به بافت مغز آسیب می‌رساند و عقب‌ماندگی ذهنی بروز می‌كند. تشخیص زودهنگام و درمان با رژیم‌های غذایی خاص سبب رشد طبیعی كودك می‌شود.

3) افزایش گالاكتوز (گالاكتوزمی): كودكان مبتلاء به این بیماری به دلیل نقص ژنتیكی در تولید برخی آنزیم‌ها قادر به استفاده از قند موجود در شیر (گالاكتوز) نخواهند بود. به همین دلیل گالاكتوز خون بالا رفته و می‌تواند سبب بروز آب مروارید و آسیب شدید كبدی و مغزی گردد. اولین علامت بروز آن استفراغ‌های طولانی و شدید است و در صورت عدم درمان، عوارض بسیار خطرناكی به دنبال دارد.

4) بزرگی و پركاری مادرزادی غدة فوق كلیوی: در این بیماری بدن قادر به ساختن هورمون كورتیزول نبوده و این نقیصه باعث بروز عقب‌ماندگی جسمی و ذهنی و همچنین بروز صفات پسرانه در دختربچه‌ها می‌شود. تشخیص و درمان به موقع بیماری از بروز عوارض مزبور پیشگیری می‌كند.

5) بیماری شربت افرا: علت بروز این بیماری وجود اختلال مادرزادی در جذب و استفاده از چند نوع اسید آمینه است. در نتیجه سطح این اسیدهای آمینه در خون افزایش یافته و بویی شبیه بوی شكر سوخته و یا شیرة درخت افرا به مایعات بدن از جمله ادرار می‌دهد. تجمع اسیدهای آمینة مزبور به عقب‌ماندگی ذهنی شدید و حتی مرگ منجر می‌شود.

6) كمبود آنزیم G6PD (بیماری فاویسم): در این بیماری یكی از آنزیم‌های مهم گلبول‌های قرمز خون كاهش یافته و در نتیجه سبب از بین رفتن گلبول‌های قرمز پس از مصرف مواد اكسیدان نظیر برخی داروها و باقلا می‌شود. بیمار سریعاً دچار كم‌خونی شدید همراه شوك، سستی و بی‌حالی می‌گردد و نیز این بیماری در نوزادان می‌تواند دورة زردی را طولانی كند.

 شیوع این بیماری‌ها در ایران چقدر است؟

 شیوع كم‌كاری مادرزادی تیروئید 1 به 3500، فنیل كتونوری 1 به 14000، افزایش گالاكتوز 1 به 40000، بیمــاری شـربت افرا 1 به 200000، پركاری مادرزادی غدة فوق كلیوی 1 به 10000 و كمبود آنزیم G6PD بیش از 1 به 100 نفر است.


برچسب ها:

غربالگری نوزادسلامت نوزادآزمایشگاه


نظرات

 


  • باسلام و خسته نباشید
    مطلبتان بسیار عالی وقابل استفاده است
    ممنون.
    من دانشجوی کارشناسی ارشد رشته شیمی تجزیه هستم
    و موضوع سمینارم غربالگری نوزادان است
    سوالی دارم که اگر لطف کنید پاسخ دهید ممنون میشوم
    بیماری galactosemia & MSUDکه در شیراز انجام میشود با "چه دستگاهی "آنالیز میشود و چگونه؟ اگر راجع به کارکرد دستگاه که مثلا با نور مرئی است یاuv هم اطلاعاتی دارید ممنون میشوم در اختیارم بگذارید.
    همانطور که مستحضر هستید تهران فقط غربالگری PKU.CH.G6PD را انجام میدهد و برای من مراجعه حضوری در آزمایشگاه های شیراز مقدور نیست
    با تشکر
    پاسخ گزارش
  • با سلام،
    من در هفته اول سه ماهه دوم بارداري تست غربالگري دادم كه نتايج به شرح زير اعلام شد ممنون ميشم اگه تفسيرش رو بگين:
    clinical details and test results

    previous Down,s: none

    Prev.pre-eclampsia: no

    Maternal age at EDD: 32 years

    scan measurement(CRL): 68.0mm on 13/08/07

    Gestation at date of sample:15 weeks days (BY CRL sacn)
    15 weeks 3 days (BY BPD sacn)

    Gestation used: scan estimate (CRL)

    Weight : 50.0 kg

    MS-AFP level :42.33 ng/ml ;1.29 MoM

    u E30 level : 1.0 ng/Ml ;0.46MoM

    Total Hcg level:58868.0 miu/m L ;1.59MoM
    Inhibin –A Level: 330.3 pg/m L ;1.14 Mom

    Interpretation

    Screening result: screen negative

    Risk of down,s :1 in 280 ( at term)

    Risk of NTD : 1 IN 5,300

    Risk of pre –eclampsia :1 in 7

    Comment: down,s risk due to maternal age alone is in 1 670

    Comment: not in high risk category for trisomy 18 (risk...
    پاسخ گزارش

ارسال نظر

نام
ایمیل ضروری
وب سایت / وبلاگ
پیغام ضروری
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
کد مقابل را وارد کنید ضروری
اگر کد خوانا نیست اینجا را کلیک کنید



-----

مشاوره، آموزش و ساخت فروشگاه اینترنتی

-----